Terug

Artist statement

Klas van 2020

"Maar anderzijds kun je niet alles vergeten, ook al wil je dat nog zo graag. De pest zou op z’n minst in het hart sporen achterlaten."
           ~ Albert Camus – De Pest

Klas van 2020 is een reeks portretten van mijn leerlingen, analoog gefotografeerd tijdens de intelligente lockdown. Deze serie is een samenwerking tussen mij en mijn leerlingen met als doel te blijven verbinden tijdens de periode van afstandsonderwijs. Toen de scholen op 11 mei 2020 hun deuren weer openden, voerde ik gesprekken met mijn leerlingen ter verwerking van deze tijd en schreven zij daarop gedichten in de vorm van een Rondeel.   

Als gevolg van het Corona virus sloten op 16 maart 2020 de deuren van de basisscholen in Nederland. Geen krassende pennen op papier, geen kinderstemmen op het plein, geen ruzie in de gangen en even geen vragen meer aan juf. De mij zo vertrouwde routine was vervaagd en ook de wereld van mijn leerlingen loste op. Het was alsof een dikke mist het klaslokaal was binnengedrongen, wit. Een doorsnee dag behoorde tot het verleden, de stilte omsloot het heden en de toekomst wachtte om te worden ingekleurd. De eerste nieuwe woorden verschenen nog voor de leerlingen en ik begrepen wat ze werkelijk betekenden. De impact was groot. Hoe iedereen ook zijn best deed aan beide kanten van het scherm, al gauw werd duidelijk dat dat wat ooit gewoon was, als vanzelfsprekend werd aangenomen of werd vervloekt, eigenlijk heel bijzonder was. Ik vroeg me af hoe ik het gemis van menselijk contact kon verzachten, hoe ik als leerkracht toch kon blijven verbinden en samen met mijn leerlingen mooie memoires kon maken.   

Ik heb mijn leerlingen buiten geportretteerd rondom hun eigen huis, op ‘veilige’ afstand en steeds voor hetzelfde witte scherm: als symbool voor de tot stilstand gekomen wereld. De oude analoge fieldcamera zorgde voor een langzame manier van werken die mij en de leerlingen tijd schonk om ‘gewoon’ even samen te zijn en een babbeltje te maken over wat hen bezighield.   

Klas van 2020 is een samenwerking tussen leerkracht en leerlingen. Ik hoop dat het is gelukt met elkaar een herinnering te maken die mooie sporen achterlaat in het hart.